W restauracji w sposób szczególny należy dbać o czystość. Powodem tego są nie tylko restrykcyjne przepisy sanepidu i przeprowadzane kontrole, ale przede wszystkim zapewnienie warunków, w których może być przygotowywana i podawana żywność pozbawiona zanieczyszczeń, również tych pochodzących ze znajdujących się obok toalet. W restauracjach typu fast food ze względu na szybkie tempo pracy i przewijających się w szybkim tempie klientów nie jest to łatwe. Jednak stosując się do podstawowych zasad można sobie poradzić. Z pewnością niezwykle ważna będzie dezynfekcja. Dlatego niezbędne będą dozowniki do płynu dezynfekcyjnego zarówno na kuchni, na zapleczu, jak i w toaletach.
Harmonogram sprzątania toalet, kuchni i sali restauracyjnej
Każdy wie, że właściwa organizacja pracy to podstawa. Dlatego konieczne jest sporządzanie harmonogramów według których pracownicy będą zajmować się sprzątaniem toalet, kuchni i sali restauracyjnej, zarówno przed otwarciem lokalu, w trakcie godzin pracy, jak i po zamknięciu. Oczywiście powinien go przygotować manager zarządzający zespołem. Należy w nim uwzględnić system rotacyjny tak, by każdy pracownik mógł wdrożyć się we wszystkie obowiązki, również te związane z utrzymywaniem sterylnej czystości.
Odpowiednie wyposażenie wózków do sprzątania
W restauracjach typu fast food niezbędne będzie zastosowanie wózków do sprzątania. Trudno wyobrazić sobie bowiem sprawne poruszanie się między toaletą a salą restauracyjną bez odpowiedniego sprzętu, gdzie można przechowywać wszystkie środki czystości. Taki wózek powinien być wyposażony w kosze na śmieci, do których będzie można wyrzucać zawartość zarówno koszy łazienkowych, jak i tych znajdujących się wewnątrz restauracji. Zastosowanie dwóch obok siebie pozwoli pozbyć się odpadków, a jednocześnie nie mieszać tych pochodzących z innych miejsc. Przy sprzątaniu toalety pracownik nie musi wjeżdżać z całym wózkiem do środka i może z niego wyciągnąć tylko najpotrzebniejsze środki i akcesoria do czyszczenia ceramiki, armatury, akcesoriów, ścian i podłóg.
Zastosowanie montażu ułatwiającego utrzymywanie czystości
Odpowiedni montaż armatury czy ceramiki łazienkowej znacząco może ułatwić pracę oddelegowanych do regularnego dbania o czystość. Zatem jeśli toalety i umywalki są podwieszane, a armatura i mechanizm spłukiwania podtynkowy, to znacząco ułatwia to sprawę. Zatem już na etapie projektowania takie kwestie powinny być dokładnie rozważone. Montaż rzecz jasna dotyczy również drzwi. Najlepiej, jeśli są to drzwi uchylne, również do toalety, a jeśli ich zastosowanie jest niemożliwe to należy zdecydować się na nie przynajmniej w kuchni, gdyż znacząco zmniejsza to przenikanie chorobotwórczych bakterii. Aby całkowicie je zniwelować w kuchni restauracji fast food obok strefy zlewozmywakowej koniecznie należy zamontować dozownik do płynu dezynfekcyjnego. Pracownicy wszak muszą go używać nie tylko przed pracą, ale również każdorazowo po powrocie z miejsca obsługi klienta, gdzie mają do czynienia z pieniędzmi, a także po każdym powrocie z toalety. Oczywiście w przypadku obsługi mogą korzystać również z jednorazowych rękawiczek foliowych. Zwykle jednak stosowana praktyka rotacyjna sprawia, że osoby obsługujące stanowiska kasowe zajmują się jedynie wydawaniem zapakowanej już żywności, więc taka ochrona nie jest konieczna. Dozowniki do płynu dezynfekcyjnego powinny znajdować się również na zapleczu, tam też powinna być strefa umywalkowa dla pracowników rozpoczynających zmianę.
Stosowanie odpowiednich środków do czyszczenia i środków ochrony osobistej
Utrzymywanie sterylnej czystości w fast foodach wymaga stosowania odpowiednich środków czyszczących. Muszą być one nietoksyczne, dopuszczone do kontaktu z żywnością, a jednocześnie zapewniać możliwość usuwania uporczywych, tłustych plam. W łazienkach niezbędne będą wszelkie środki antybakteryjne w sprayu, ale ważne jest także dbanie o poziom wkładu środka odświeżającego powietrze. Jeśli chodzi o środki osobiste to poza uniformami roboczymi pracownicy koniecznie powinni posiadać obuwie na nieśliskiej podeszwie, które nie zostawia śladów, to znaczy nie rysuje powierzchni. Pracownicy są również zobowiązani zawsze dbać o czystość swojego obuwia, które powinno być zmieniane na czas pracy.
Zachowanie sterylności w fast foodzie wymaga stosowania się do regulaminów i przepisów BHP. To wystarczy, by było to miejsce, w którym można nie tyle zdrowo, co przynajmniej czysto spożyć posiłek.